Bild på PA-gruppen
Vi vill hälsa alla gamla och nya studenter välkomna till VilleValla Pub. Vi är en av Sveriges grymmaste studentpubar som har specialiserats oss på öl från när och fjärran. För tillfället har vi ett gediget utbud av ölflaskor men vår kronjuvel är vårt nya tappsystem på 20 tappar. Tack vare detta tappsystem så kopplas det på nya spännande ölsorter nästan varje kväll.

Så ta en sväng förbi våra nya lokaler på Vallavägen 4C och avnjut någon av våra rätter från á la carte menyn och testa något av våra grymma brädspel.

Historik

Flertalet gånger har studenter planerat att öppna pub eller studentställen i Vallaområdet. Projektet Villevalla Pub startade redan hösten 2002, men först när lokalen var säkrad och föreningen bildades i november 2003 visade sig det kunna gå längre än alla andra tidigare. Läs hela historien

Byggnationen

Under sommaren 2004 förvandlades bottenvåning och källare i den gamla villan till studentpub. Många och långa kvällar gick åt, och även om förhoppningarna fanns anade få av de tiotalet byggande att puben skulle bli så lyckad. Första tiden var det utgrävning av källaren och rivningsjobb inomhus som tog mycket tid. Det var ett flertal väggar som skulle tas bort eller flyttas, och i ett hus från 1913 är det inga tunna gipsväggar vi talar om. Ett par dörrar passade inte där de var och blev också flyttade. Senast innan hade lokalerna använts som kontor, med ett kök i nuvarande pubutrymmet. Detta blev tvunget att flyttas, och golvet i nuvarande köket fick istället ta dess plats.

Ekonomin var hela tiden en begränsning, och mycket av materialet som gick åt har vi fått ifrån vänliga företag, föreningar och privatpersoner. Till och med verktygen som användes var till stor del lånade.

När väl rivningsarbetet var gjort börjades det spikas och sågas med brinnande iver, och ganska snart började alla rum att se ut som de var tänkta att göra. Den oljade tegelväggens vara eller inte vara diskuterades, men slutligen bestämdes att den skulle finnas kvar, med gluggarna för värmeljus. Så långt träffades få svårigheter på, men när det estetiska kom in i bilden blev det ändring. Tak, och framförallt väggar har målats mer än en gång, och färgerna varit många. I det kalla ljuset från en bygglampa blir få färger hemtrevliga, men såhär i efterhand verkar vi verkligen lyckats, i alla fall med just hemtrevligheten.

Nästa gång du besöker Villevalla Pub, skänk en tanke åt hur du tror det såg ut innan, och vad som måste ha gjorts för att göra det till vad det är idag. Spegla dig i barskivan, lukta på tegelväggen, fundera över vilken färg väggen i baren eg har, ta en titt på träpluggarna i takbjälken, eller varför inte göra som så många före dig har gjort; slå huvudet i toalettdörrposten.

Luntan

I början av projektet sammaställdes ett dokument för att göra upp riktlinjer och visioner. Den intresserade kan läsa allt i Luntan