Historik

Historien om VilleValla Pub

Tanken på att starta en studentpub i Valla/T1 har funnits i huvudet på många studenter och försök har gjorts förut, men av olika anledningar har de gått i graven. När tanken på VilleValla föddes var det alltså knappast något nytt eller banbrytande. Däremot hade VilleValla, till skillnad från tidigare projekt, tur med tajmingen. Det är många bitar som måste falla på plats i skapandet av en ny studentpub. Men för att inte gå denna historia i förväg börjar vi från början.

Hösten 2002, gjorde undertecknad slag i saken och ringde till Stångis och undrade om de inte hade en lokal för en ny studentpub. De lovade att undersöka saken så var arbetet igång. Tyvärr visade det sig ganska snabbt att Stångis inte hade några lämpliga lokaler, men de uppmuntrade mig att fortsätta jakten. Till att börja med var arbetet relativt sporadiskt och framförallt inriktat på att hitta potentiella lokaler. Många företag och personer var väldigt hjälpsamma vilket gjorde det hela väldigt kul och vid årsskiftet var lokalen funnen.

Våren och sommaren 2003 gick åt till att övertyga Sankt Kors, fastighetsägaren, om förträffligheten med att öppna en studentpub i villan på Westmansgatan 41. Detta visade sig inte helt självklart, men till sist var de med på noterna.

Fram till denna tidpunkt hade jag mest jobbat själv med projektet, dels därför att mycket fortfarande var väldigt osäkert och dels för att jag inte ville engagera folk i något som skulle visa sig helt ogenomförbart. Men nu fanns grundförutsättningarna för att ta projektet till en ny fas och även tillräckliga skäl att arbeta mer formellt och kontinuerligt med projektet. Den sjätte november 2003 bildades studentföreningen VilleValla Pub. Vi var då sex personer och arbetet kretsade mest kring själva utformningen av publokalen, kontakter med kommunen och myndigheter men naturligtvis även finansieringen.

I och med att föreningen, för att säkerställa att puben riktar sig till alla studenter, inte är knuten till vare sig kårer, nationer eller andra studentföreningar var det uppenbart att finansieringen var tvungen att ske genom bidrag och sponsring. Att få sponsring till studentprojekt var då inte så lätt men vi gjorde ett tappert försök att få medel från fonder och stiftelser som vi bedömde skulle vara mindre konjunkturkänsliga. Länge såg det ljust ut och vi trodde att vi skulle få halva vår finansiering den vägen, men tyvärr blev det inte så.

En stor hjälte för finansieringen av VilleValla är Stig Holm, VD Tekniska verken i Linköping. Han visade, i en tid då många sade sig stödja projektet men få aktivt visade det i handling, att Tekniska verken är genuint intresserade av oss studenter och att de stödjer studentinitiativ som är bra för Linköping. Utan Stig och utan stödet av Simon Bergwall på Studentbostäder hade VilleValla Pub aldrig blivit verklighet.

Sanningen är faktiskt den, att i början av sommaren då ombyggnaden av puben var planerad att börja så hade vi bara hälften av de beräknade kostnaderna med säkerhet täckta. Efter en liten försening togs dock beslutet att börja bygga och det som en gång var en bostadsvilla och därefter kontorslokal började nu förvandlas till en pub. Föreningen hade under våren växt till att omfatta cirka 15 personer och ytterligare hade strömmat till för att hjälpa till. Tack vara dessa hårt arbetande hjältar så växte VilleValla Pub så sakteliga fram.

Ganska snart visade det sig att väldigt många Linköpingsstudenter har väldigt få att tacka för väldigt mycket. Ett litet gäng bestående av Anders, Josefin, Johan och Tommy har bokstavligen offrat en sommar och lagt ned sina själar i bygget. De två sistnämnda är dessutom upphovsmännen till den numera smått legendariska bardisken.

En och en halv månad för sent och efter en del svackor, strul och intensivt jobb på sluttampen så slog vi, den andra oktober 2004, stolt upp dörrarna till Linköpings fjärde studentpub. Hit kan du komma för en bit mat, en god öl eller ett kanske ett parti backgammon. Vi hoppas att se dig många kvällar framöverVarma hälsningar
  Pierre Reldin