Pressklipp

Blaskan 2004-10-03

Premiär hos VilleValla Pub

Efter flera tusentals mantimmar slog VilleValla upp portarna i lördags. Blaskan var givetvis där och prövade delar av ölsortimentet. Blaskans reporter blev lite extra nöjd av att kunna dricka en svensk motsvarighet till tyska "Weissbier" som var klart godkänd.

Först intrycket var som att komma in på en schysst förfest. Efter att vi klivit in genom ytterdörren i villan mötes vi av möblemang av soffor och soffbord. I nästa rum hittade vi baren. Jag försökte jämföra konceptet med något annat, men VilleValla är för mig unikt i Linköping. En pub i en till synes vanlig villa belägen mitt i T1. Jag tillbringade en stund vid bardisken och kunde inte undgå den vackra barskivan. Bredvid mig stod en av skaparna av denna skiva och berättade stolt att den hade tagit över 400 mantimmar att bygga. Den är designad och tillverkad av två D-are. Det som inte gick att se men som vi fick veta var att den består av över 1000 skruvar och två liter lim.

Vi lyckades slita tag i den hårt arbetande Pierre Reldin en stund för att få lite mer information. Han berättade bland annat följande:
Genom gedigen tidig förankring med myndigheter, universitet och andra studentföreningar med öppna kort redan från början har projektet gått i princip enligt planerna. Universitetet har ställt upp med tvål och papper till toaletterna, Flamman med diskmaskin, ölleverantörerna med glas, pumpar och kylskåp. Ett budgetprojekt som blev riktigt lyckat.

Efter 40 minuters pratstund med Pierre utan att ha blivit avbruten från de övrigt ideellt arbetande i personalen så drog jag mina egna slutsatser att redan första kvällen så sitter rutinerna bland personalen. Klart imponerad av detta projekt som på så kort tid och med så lite ekonomiska medel lyckats bli så bra som det blivit.

Trots att ingen speciell marknadsföring hade gjorts inför premiäröppningen var det fullt hus. Gästerna smakade av det breda belgiska öl- och ciderutbudet och flera provade även vad köket hade att erbjuda.

Initialt kommer VilleValla ha öl- och cidersortiment men när kassan blivit större så finns det även planer på att erbjuda starkare drycker som vin och starksprit (läs: whiskey, konjak) men inte drinkar. Tisdagar, torsdagar och lördagar är det öppet för oss studenter med eventuell gäst. På fredagarna kommer det att vara möjligt för bokningar.

VilleValla är ännu ett exempel i LiU:s historia där duktiga ideellt arbetande studenter med mål, energi, envishet och hårt jobb lyckas med sina idéer.

Henric Bundy