Pressklipp

Blaskan 2004-02-25

Ny studentpub i Valla?

- Det är bara i studentvärlden det finns möjlighet att göra sådana här saker. Jag tror att vi kan tillföra något till studentlivet och jag hoppas att folk kommer att trivas. Det säger Pierre Reldin, ordförande för nystartade studentföreningen VilleValla Pub.

Studentvärlden är fantastisk, allting är möjligt och man jobbar för att det är roligt. Det vet I:aren Pierre Reldin som provat på det mesta. Men trots I-sektionen, LARM, SOF, Flamman och Blaskan (!) saknade han något.

- Jag bor i T1/Valla, vårt nyaste studentområde. Men det finns ingen studentstämning här, det skulle jag vilja bidra till att skapa.

Pierre berättar hur tankarna på en ny studentpub växt fram. Idén, från våren 2002, har nu äntligen börjat ta form. Med hjälp av bland andra kommunen, olika myndigheterer, Näringslivets Hus och universitetet har Pierre kollat fakta, berett väg för nödvändiga tillstånd och inte minst letat lokaler och finansiering.

- Fastighetsbolaget St Kors har erbjudit en perfekt lokal i en villa intill företagsparken. Tillsammans har vi skissat på hur den ska anpassas och ritningarna har vi visat för Räddningstjänsten, Polisen, Miljö och Hälsa och Byggnadsnämnden. Vi har inte fått några tillstånd ännu, men alla är mycket positiva! Det här bemötandet måste vi göra något av, det vore ju löjligt om det inte blev nått!

I T1/Valla-området bort ca 740 studenter i studentbostäder och uppskattningsvis ytterligare 2-300 studenter i andra boenden. I november 2003 bildades VilleValla Pub, en ideell studentförening med syfte att driva pub i området. Och namnet är väl valt.

- Det visade sig att området kallades Villevalla på 1950-talet. En ren tillfällighet!

I dagsläget finns 11 medlemmar i föreningen, flera jobbar eller har jobbat på Flamman och NH. Bland medlemmarna finns också studenter med erfarenhet från att starta upp nya pubar, nämligen Studenternas Hus och Pub Vattentornet vid Campus Norrköping. Som en extra garanti har VilleValla Pub bett Christer Carlsson på Studenthälsan att vara föreningens inspektor.

- Christer var jättepositiv redan från början. Hans erfarenhet och kontakter från studenternas festverksamhet är enorm och det känns jättebra att få höra hans åsikter och synpunkter, säger Pierre.

Enligt Pierre finns det två hörnstenar i projektet. Den ena är lokalen, något som nu verkar vara ordnat.

- Den andra är att finansiera uppstarten av projektet. För att puben ska kunna drivas långsiktigt får inte driftsbudgeten vara beroende av sponsring, men vi behöver hjälp för att komma igång.

Finansiering har dock visat sig vara en svår nöt att knäcka och innan den är klar kan man inte göra någon riktig tidsplan för projektet. I dag hoppas man kunna öppna i tid till höstens nolle-p.

Föreningen räknar med att ca 150 000 kr behövs. Pengarna ska räcka till ombyggnationer och inredning i den 74 m2 stora trean, bland annat ska kök och toaletter förändras. Men allt sådant arbete måste ske ideellt, det är bara materialet som får kosta något och helst ska det vara produktsponsrat så långt det går. Dessutom ska startbudgeten klara några månaders drift, som en sorts trygghet.

När allt är klart ska VilleValla Pub kunna ta emot 100 gäster, men Pierre tror att trivselfaktorn kommer att sätta en gräns nånstans mellan 50-70.

- Lokalen är pytteliten och vi kommer inte ha något dansgolv. Det här ska vara ett ställe dit man går en vardagskväll efter skolan för att umgås, ta en öl, spela backgammon och sen gå hem igen. En mysig mötesplats, främst för studenterna i närområdet men självklart är alla välkomna.

Det finns massor att berätta, men Pierre är noga med att understryka att allting ännu är på planeringsstadiet. Helst hade han velat vänta med att gå ut med informationen tills finansieringen är klar och föreningen tagit det slutgiltiga beslutet att börja renovera i villan. Och det finns ytterligare en brasklapp:

- Det jag har berättat om är i mycket mina egna visioner. Men det är inte min pub! Jag har arbetat otroligt mycket med det och har varit eldsjälen bakom det, men det är inte min, mitt som gäller. Det här gör vi i föreningen tillsammans, för studenterna i T1/Valla.

- Jag älskar studentvärlden. Man jobbar ideellt, man gör så gott man kan, man har roligt och det är det som är det viktiga. Mötesplatsen, möjligheten att kunna sitta ned och ta en bira är viktigare än att soffan man sitter i är det flashigaste som finns. Varför vi gör det? För att det är kul, för att det är hjärtat i studentvärlden!

Ola J Hedin